Zoals al eerder elders op deze site vermeld wordt het Victorie Zomerkamp al sinds 1977 gehouden in Otterlo. De eerste drie jaar gingen we naar een kampeerboerderij aan de andere kant van het dorp, maar al sinds 1980 gaan we ieder jaar naar “De Houtkamp”, de boerderij van de familie Van Omme. Niet alleen blijven we steeds naar dezelfde plek gaan vanwege de accommodatie en het gemak (het is makkelijk voorbereiden als je de locatie en omgeving goed kent), maar ook vanwege het fijne plaatsje Otterlo en de mooie omgeving. Daarom op deze pagina wat meer informatie over Otterlo.

Otterlo

Het dorpje Otterlo ligt op de Veluwe, een uitgestrekt gebied in de provincie Gelderland. Dit dorpje ligt tussen Ede en Apeldoorn, vlakbij de dorpjes Wekerom en Harskamp. Ede, ook de gemeente waaronder Otterlo hoort, ligt op zo’n 10 kilometer afstand en is de dichtstbijzijnde stad. Andere grote steden in de regio zijn Arnhem en Apeldoorn. In Otterlo zijn veel recreatievoorzieningen, vooral vanwege de ligging tussen natuurgebieden zoals het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Behalve dat Otterlo vlakbij dit park ligt, is het ook dichtbij het militaire oefen- en schietterrein Harskamp. Dit terrein is streng verboden toegang voor niet-militairen.

Meer algemene informatie over Otterlo is te vinden op www.otterlo.nlwikipedia en de vvv.

“In het jaar 855 schonk een zekere Folckerus (waarschijnlijk een geestelijke) aan het klooster te Werden o.z. het Sylvis (Bos) Ottarloun. Het dorp werd in vroegere Eeuwen ook wel Aanstoot genoemd. Maar in ieder geval is vanaf 1800 de naam Otterlo weer gebruikt. De naam Aanstoot wijst volgens sommigen op het bestaan van een sterkte, een soort vesting, in de vroege middeleeuwen. Een “hinderpaal” dus, waartegen eventuele vijanden heet hoofd zouden stoten. Volgens anderen zou Aanstoot zijn afgeleid van de naam van een herberg en duiden op de gewoonte om  met elkander te “klinken” of “aan te stoten”.

aldus de internetsite van Otterlo.

De Bergen

Voor de lokale bevolking en voor de toeristen is het misschien weinig interessant, maar voor ons is het altijd weer prachtig: de bergen! Vanaf het erf van de boerderij steken we de weg over, vervolgens dwars door het dichte bos en vervolgens nog een heel stuk over de heide. Vanaf dan zijn de ‘bergen’ al zichtbaar, het einddoel is in zicht! Eenmaal aangekomen bij de bergen kunnen we natuurlijk de leukste spellen doen: over de berg, op de berg en weer terug! Eigenlijk zijn het natuurlijk geen echte bergen, maar is er sprake van een zandverstuiving: een zandheuvel die honderden jaren geleden is ontstaan door de wind. Maar omdat wij zelf in Dordt alleen maar polders kennen, blijven het voor ons echte bergen!

De Zanding

Bij de kinderen die al wel eens mee zijn geweest op kamp is deze locatie bekend. Het vakantiepark De Zanding heeft behalve een campinggedeelte ook een groot natuurzwembad met daarbij een heel grote klimpyramide en veel leuke waterattracties, zoals een handgemaal en dergelijke. Bij mooi weer  proberen we natuurlijk om naar de op loopafstand liggende camping te gaan om een verfrissende duik te nemen of gewoon lekker te zonnen op de ligweide! Uiteraard is dit niet mogelijk zonder de bijdragen van onze sponsoren, waarvoor nogmaals onze hartelijke dank!

Het Vennetje

Vooral de kinderen die in vroegere jaren zijn mee geweest kennen het nog van het heerlijke zwemmen bij mooi weer: het vennetje. In die tijd werd dit vennetje, dat op ongeveer een half uur loopafstand van de boerderij is gelegen, onderhouden door de lokale bevolking. Zij zorgden ervoor dat het vennetje niet dichtgroeide en het water hierdoor heel schoon bleef, waardoor iedereen kon genieten van het vennetje en het bijbehorende strandje. Inmiddels is het bos waarin het vennetje ligt een beschermd natuurgebied en mag er dus geen onderhoud aan het watertje meer plaatsvinden. Het vennetje is dan ook alleen nog bestemd als drinkplaats voor de wilde dieren. Er wordt door ons dus niet meer gezwommen, maar we komen er nog wel ieder jaar langs tijdens een van de speurtochten.

De Hoge Veluwe

De ingang van de Hoge Veluwe ligt net als de boerderij aan de Houtkampweg in Otterlo, op zo’n 200 meter afstand. In het park zijn we een flink aantal jaren eenmaal geweest als dagje uit, maar omdat de om het park liggende bossen minstens net zo mooi zijn en ook makkelijker toegankelijk, zit een bezoekje tijdens het kamp er tegenwoordig niet meer in. Toch, uit eigen ervaring sprekend, is het de moeite waard om er een andere keer heen te gaan!

“Het Nationale Park De Hoge Veluwe is één van de oudste en grootste nationale parken in Nederland. U vindt er maar liefst 5.500 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Samen met het Müller Museum en de beeldentuin vormt ze een unieke combinatie tussen natuur, kunst en architectuur. De Hoge Veluwe is een park waar bezoekers nog volop ruimte en rust vinden. Waar men uren ongestoord kan wandelen of kan fietsen op één van de gratis witte fietsen. Er zijnen diersoorten te ontdekken. Heeft u ooit wel eens oog in oog gestaan met een edelhert, moeflon of ree? Op De Hoge Veluwe kan het! Naast rust en ruimte is er ook veel te doen in het Park. Om de rust te garanderen concentreren de activiteiten zich in de centrumzone van het park. Zowel voor jong als oud worden regelmatig vele sportieve, culturele en educatieve activiteiten georganiseerd.”

Dit was een citaat van de site van nationaal park De Hoge Veluwe.