In 2021 zijn we alweer voor de 45e keer op het Victorie Zomerkamp gegaan. Maar hoe is het kamp nu eigenlijk begonnen? 

Net na de oorlog is Buurt- & Speeltuinvereniging Victorie opgericht voor de bewoners van de wijk ‘Land van Valk’ in Dordrecht. Victorie is gevestigd aan de Heysterbachstraat 103, waar tussen de woningen een mooi clubgebouw met een ‘groene’ speeltuin ligt. In de periode na de oorlog was het voor de meeste gezinnen niet weggelegd om op vakantie te gaan, daarom werden er ook toen al door Victorie kampen georganiseerd. Volgens de verhalen van de oudere wijkbewoners is toen zelfs enkele keren ook Otterlo aangedaan. Net na de oorlog, zult u zich afvragen?!? Dat klopt, alleen is men ergens in de jaren ’60 gestopt met deze kampen te organiseren.

Totdat rond 1977 een aantal bewoners van het Land van Valk (allen met een band met Victorie) het idee kreeg om toch weer op kamp te gaan. Na goedkeuring van het bestuur konden de voorbereidingen beginnen en in de zomer van 1977 werd het kamp ‘nieuwe stijl’ leven ingeblazen. Vanaf hier is men opnieuw begonnen met tellen, zodat in 2013 het 37e zomerkamp werd ‘geteld’. De leiding van toen gaat inmiddels niet meer mee, maar veel van hun kinderen hebben het inmiddels overgenomen. Tegenwoordig is het zelfs zo ver dat de eerste kleinkinderen meegaan naar Otterlo! 

Via onderstaande pagina’s kun je alle groepsfoto’s die ons beschikbaar zijn gesteld, inclusief alle beschikbare informatie over het betreffende jaar vinden ook kun je via deze pagina’s per jaar foto’s en namenlijsten terugvinden. Helaas is in de loop der tijd ook wel eens iets verloren gegaan of konden we niet alle namen achterhalen. 

 • periode 2017 – heden

  periode 2017 – heden

  Over de eerste jaren van dit decennium valt op te merken dat de kampen uitpuilen van de deelnemers: ieder jaar wordt het aantal van 50 kinderen makkelijk gepasseerd.

  Lees meer: periode 2017 – heden
 • periode 2007 – 2016

  periode 2007 – 2016

  Dit is de periode van grotere bussen en veel slaapplaatsen, dus ook meer deelnemers. Het vennetje is helaas niet meer geschikt om te zwemmen, maar gelukkig is er nog steeds De Zanding. Hoofdleiding is Charles, maar het leidingteam wordt goed aangevuld met Victoriekampers van het eerste uur: Isabel, Marian, Yvonne en Michel zijn ook steeds…

  Lees meer: periode 2007 – 2016
 • periode 1997 – 2006

  periode 1997 – 2006

  Dit was de periode waarin de varkens de boerderij af worden gejaagd en hun stallen worden verbouwd tot slaapzalen. De grote schuur wordt een recreatiezaal en er komt een prachtig nieuwe keuken. Hoofdleiding in die periode is Vincent, die later wordt opgevolgd door Charles. De eerste kleinkinderen van de voormalige leiding gaan mee op kamp…

  Lees meer: periode 1997 – 2006
 • periode 1987 – 1996

  periode 1987 – 1996

  Het was de periode waarin we de slaapzalen nog steeds in de grote schuur hadden, maar gelukkig waren er al wel nieuwe sanitaire voorzieningen. De hoofdleiding in deze periode was Jelda.

  Lees meer: periode 1987 – 1996
 • periode 1977 – 1986

  periode 1977 – 1986

  Dit was de periode waarin eerst nog naar een andere boerderij in Otterlo werd gegaan, het erf van De Houtkamp nog niet was verhard, er werd gedoucht in een enkele douche midden in de keuken en Wim van Gelderen hoofdleiding was. Zwemmen deed je in die tijd nog lekker gewoon in het vennetje!

  Lees meer: periode 1977 – 1986