
Het ‘Victorie Zomerkamp’, wat is dat nu eigenlijk? Hieronder zullen we in het kort uitleggen hoe het kamp is ontstaan, wat een kampweek inhoudt en verdere algemene informatie. In 2017 zijn we alweer voor de 41e keer op het Victorie Zomerkamp gegaan. Maar hoe is het kamp nu eigenlijk begonnen?
Net na de oorlog is Buurt- & Speeltuinvereniging Victorie opgericht voor de bewoners van de wijk ‘Land van Valk’ in Dordrecht. Victorie is gevestigd aan de Heysterbachstraat 103, waar tussen de woningen een mooi clubgebouw met een ‘groene’ speeltuin ligt. In de periode na de oorlog was het voor de meeste gezinnen niet weggelegd om op vakantie te gaan, daarom werden er ook toen al door Victorie kampen georganiseerd. Volgens de verhalen van de oudere wijkbewoners is toen zelfs enkele keren ook Otterlo aangedaan. Net na de oorlog, zult u zich afvragen?!? Dat klopt, alleen is men ergens in de jaren ’60 gestopt met deze kampen te organiseren. Totdat rond 1977 een aantal bewoners van het Land van Valk (allen met een band met Victorie) het idee kreeg om toch weer op kamp te gaan. Na goedkeuring van het bestuur konden de voorbereidingen beginnen en in de zomer van 1977 werd het kamp ‘nieuwe stijl’ leven ingeblazen. Vanaf hier is men opnieuw begonnen met tellen, zodat in 2017 het 41e zomerkamp werd ‘geteld’. De leiding van toen gaat inmiddels niet meer mee, maar veel van hun kinderen hebben het inmiddels overgenomen. Tegenwoordig is het zelfs zo ver dat de eerste kleinkinderen meegaan naar Otterlo! Na 41 jaar is het kamp dus nog steeds springlevend, in 2017 was de bus zelfs weer afgeladen vol met maar liefst 51 kinderen! Het kamp wordt ieder jaar gehouden in de eerste week van de zomervakantie (regio midden) en het vertrek en terugkomst zijn altijd op zaterdag. Het programma van het kamp is ieder jaar in grote lijnen hetzelfde, alhoewel de spelinhoud natuurlijk wel verandert.
Alhoewel het erop lijkt dat het kamp bedoeld is voor leden van Victorie, is niets minder waar !!! In principe mag iedereen in de leeftijd van 6 t/m 14 jaar mee op het kamp, leden en niet-leden, buurtbewoners en kinderen van buiten de wijk of zelfs buiten de stad. Voor het kamp dient wel een bedrag te worden betaald, waarbij leden korting krijgen. Er wordt hierbij geprobeerd dit bedrag zo laag mogelijk te houden, zodat de onkosten voor iemand geen belemmering hoeven te zijn om de kinderen mee te sturen op kamp.

Naast de kinderen gaan er ook ongeveer 13 leiding mee en 2 ‘keukenhelden’. De leidinggroep bestaat uit een divers gezelschap: mannen en vrouwen, jong en ietsje ouder, veel ervaring en minder ervaring, wel uit de buurt en niet uit de buurt. Binnen de leidinggroep zijn er minimaal een aantal personen met EHBO. Maar 1 ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal dolenthousiast over het kamp!