2016

Op deze pagina is allereerst het verslag te lezen dat wij gedurende de kampweek 2016 hebben bijgehouden. Iedere avond (of was het nacht ;-)), als de kinderen al lang lagen te slapen, was de leiding nog bezig met de ‘weblog’, zodat ouders en andere belangstellenden het kamp van afstand toch konden mee beleven. Verder op de pagina is een groepsfoto te vinden met de namen van alle deelnemers. Helemaal onderaan de pagina is als toetje nog een uitgebreid fotoverslag op de pagina gezet. Veel lees- en kijkplezier!

Verslag

Nog 1 nachtje slapen… (verslag vrijdag 8 juli 2016)

Job legt Lucas uit wat er gaat gebeuren

Klokslag 7 uur en de eerste kinderen kwamen met hun ouder(s) hun koffers de speeltuin binnen wandelen (lees: zeulen). De kinderen waren natuurlijk erg blij om de leiding weer te zien!

Kom je binnen, moet je naar de grote tafel waar alle leiding zit te wachten. Het formulier (wat je natuurlijk thuis al helemaal had ingevuld) leverde je in bij Samantha en Job, die je vervolgens de oren van hoofd vroegen over je medicijnen, je zwemdiploma’s en allergieën. En dan je portemonnee nog. Die werd ingeleverd bij Niki en Matthijs. Die controleerden nog even of je je naam er netjes in had geschreven, zodat we je niet de verkeerde portemonnee zouden geven.

Zodra dat zo was gebeurd ging je natuurlijk lekker spelen in de speeltuin! Nog even alle energie eruit zodat je daarna lekker kon gaan slapen want…. Morgen is het zover! Morgen stappen we alweer in de bus richting Otterlo!

De leiding heeft er zin in! Jullie ook? Tot morgen!

Wij gaan naar De Houtkamp! (verslag zaterdag 9 juli 2016)

(Op de beat van ‘We will rock you’)

Wij gaan naar de Houtkamp!

Wij gaan naar de Houtkamp!

Bijna op weg naar de boerderij

Eindelijk gingen we toch echt op weg naar de Houtkamp te Otterlo. Toen (eindelijk) iedereen in de bus zat, starte de chauffeur de bus en gingen we op weg met veel kinderen, 9 leiding, Alice en het Konijn (van Alice in Wonderland, oftewel het thema). Het keukenteam, Job en Roxanne waren al vooruit.

In de bus werd er kennisgemaakt met het Thema: Wonderland. Ook werd de BusBingo gespeeld! Je moest voorwerpen zoeken die te vinden waren in de bus, maar ook als je goed naar buiten keek. Na een ruim uur kwamen we aan op de Houtkamp! De kinderen die al vaker waren mee geweest kregen weer het echte kampgevoel terug maar ook die nieuwe kinderen hadden het gelijk naar hun zin. Eerst moesten de slaapzalen worden ingedeeld en vervolgens moesten er bedden uitgekozen worden. Dat is elk jaar natuurlijk weer een gepuzzel want ja… je wil toch naast je vrienden. Uiteindelijk had iedereen een plekje gevonden en kon er worden geluncht. Thuis waren er allerlei lekkere  broodjes gesmeerd die ook binnen no time werden opgegeten.

Kennismakingsspelletjes

Na de lunch gingen we gelijk het bos in voor de rondleidingsspeurtocht. We gingen langs  alle paden waar de speelvelden eindigen. Ondertussen kwamen we ook delen van het verhaal van Alice in Wonderland, zodat iedereen het verhaal zou kennen. De speurtocht eindigde op de open plek midden in het bos, waar het kennismakingsspel werd gespeeld: levend pesten.

Het avondeten bestond uit heerlijke huisgemaakte groentesoep. Ook mochten er natuurlijk weer onbeperkt boterhammen worden gesmeerd. ’s Avonds gingen we ook naar het bos. Daar werden twee spellen gespeeld; het regenboogspel en, speciaal voor de wat oudere kinderen, werd ook het dwaallichtspel (melkwegspel) gespeeld.

Na deze spellen was het toch echt afgelopen voor deze dag, het moest niet al te laat terug zijn want ja… Morgen is het weer vroeg dag, vol met een leuk programma!

Een dagje Zanding (verslag zondag 10 juli 2016)

De wekker ging al erg vroeg af deze ochtend. Al om 07:30 werden de kinderen gewekt. Vandaag zou het een hele mooie zomerdag worden, misschien wel de warmste dag van de week. Dankzij onze sponsor Groeneweg B.V. kunnen we een keertje naar de Zanding toe. Een mooi natuurzwembad waar we in 20 minuten naar toe kunnen lopen. Normaal doen we dit wat verder in de week. Dit omdat de kinderen elkaar en de leiding dan beter kennen. Vanwege het mooie weer hebben we besloten de Zanding naar vandaag te verplaatsen.

Lucas opent de poort naar Wonderland

Maar eerst werd er natuurlijk ontbeten. En wel in een hele speciale eetzaal. Aangezien het thema dit jaar Alice in Wonderland is, was de eetzaal omgetoverd in Wonderland. Maar de kinderen komen natuurlijk niet zomaar in Wonderland. Gisteravond bij het avondeten kregen alle kinderen toverkristallen over het toetje gestrooid. Hierdoor zouden ze de volgende ochtend in Wonderland wakker worden. In Wonderland is alles anders. Normaal mogen de kinderen zelf een plekje in de eetzaal uitzoeken, maar in Wonderland stonden er naamkaartjes bij stoelen. Nadat iedereen zijn plekje had gevonden, bleken er ook 2 leiding bij de tafels te zitten. Iedere leiding had een eigen groepje, om zo te zorgen dat op de Zanding alles goed ging. Zo werd het groepje regelmatig gecontroleerd op insmeren en wisten de jongere kinderen ook goed bij wie ze terecht kunnen.

In alle jaren zijn we nog nooit zo vroeg op de Zanding aangekomen. Al rond 09:30 hadden we ons “vaste” plekje ingenomen en konden we het water induiken. Op de Zanding verliep alles van een leien dakje. Er werd veel met elkaar gespeeld en de leiding was ook in het water te vinden. We hadden van alles meegenomen, spelmateriaal, luchtbedden, een krokodil (natuurlijk geen echte) en zwembanden. We vonden het heel vreemd, maar elke keer als de leiding op een luchtbedje in het water wilde drijven, duwden de kinderen ze ervan af. Onze uitleg van samenspelen, volledig negerend :-). Halverwege de ochtend werd er een zwempauze ingelast. Een estafette race was opgezet, waar alle kinderen aan

Lekker gek doen in het water

deelnamen. Een deel “ter land” en een deel “ter zee”. Na te beginnen met een koprol, 10x rond een schep, vervolgens 10X naar de grond en tot slot het laatste stuk het water in. Nadat je leiding Niki had aangetikt, moest je weer rennend naar de volgende in je groep. Zo kwam iedereen aan de beurt. Na de estafette was het door het mooie weer, heerlijk om af te koelen in het water.  Na de lunch kwamen de 14 jarigen aan bod. Zij gaan voor de laatste keer mee op kamp en worden hiervoor in het zonnetje gezet. Dit is natuurlijk wel een heel speciaal kampzonnetje ;-). Het themateam had voor alle 14 jarigen een outfit gemaakt uit Alice in Wonderland. Als het Hartenleger moesten ze dezelfde weg weer terug afleggen. Je kunt je voorstellen dat ze heel erg veel bekijks hadden.

Op de boerderij aangekomen bleek de Hartenkoningin haar Hartenleger te zoeken. De 14 jarige voerden een aantal taken uit, waarna alle kinderen in het Hartenleger opgenomen werden. Als rode draad komt het thema een aantal keer deze week terug.

Gisteren hebben de kinderen heerlijke zelfgemaakte soep en brood gegeten. Maar voor vanavond stond de eerste complete maaltijd op het menu. Macaroni met een vleessaus en een vegetarische variant. Alle groente door de keukenleiding zelf gesneden. Na  het avondeten bleek dat veel liedjes al uit het hoofd gezongen konden worden.

Later die avond werd de corvée uitgevoerd en de toko gedraaid. De toko is een pop-up snoepwinkel op het kamp, waar alle kinderen wat snoepjes kunnen kopen. Omdat de toko meerdere keren georganiseerd wordt, zullen we daar later deze week iets meer over schrijven. De avond werd afgesloten met het weermannen (en vrouwen)spel dat op de boerderij gespeeld werd. De kinderen moesten opdrachten uitvoeren en het groepje dat de opdrachten als eerste afgerond hadden, won een echte prijs. De enige echte officiële kampponcho’s. Laten we maar hopen dat ze die deze week niet nodig hebben.

Nu was het echt tijd voor de kinderen tot 10 jaar om naar bed te gaan. Met de kinderen van 10 jaar en ouder werd nog het weerwolvenspel gespeeld. Iedereen ligt nu op bed en wij bereiden ons voor op de volgende dag.

Bosspelen in Wonderland (verslag maandag 11 juli 2016)

Iets later dan gisterochtend startte onze eerste ‘normale’ kampdag.  Vandaag was het zover dat de nieuwe kinderen kennis konden maken met de verse melk van Otterlo. Ook de andere kinderen waren zichtbaar blij dat er melk was. De kannen waren zo leeg! Tijdens het ontbijt kregen we uitgebreid uitleg van Roeland en Bram over planning van deze dag en niet onbelangrijk over het juiste gebruik van de toiletten en waar ze volle rollen kunnen vinden.

De corveeploeg kon na het eten aan de slag zodat we op tijd konden vertrekken naar het bos. Vandaag ging de tocht naar, wat wij de bergen noemen. Een eind lopen voor de kleintjes maar met luid zingen was dit wandelen een peulenschil. Bij de bergen moest er creatief gehandeld worden in theezakjes. Maar ja, niet al het handelswaar is echt iets waard! Na dit spel werden Job, Roeland en Charles in het zonnetje gezet omdat zij resp. 10, 15 en 20 jaar al meegaan als leiding!

Na deze inspannende ochtend was het tijd voor een groot aantal boterhammen met, weer met lekkere melk! Ondertussen stond er weer een nieuw spel klaar op de boerderij. Na een kort moment waarin de kinderen zelf konden spelen of in de koeienstal konden rondkijken, startte een chaosspel. Flink rennen, zoeken en weer rennen.

Gelukkig zorgden ook ’s avonds onze keukenprinsessen voor een voedzame maaltijd. Vanavond stond er bloemkool op het programma. Tot het laatste kruimeltje was alles op. Tot slot nog een ingewikkeld landen-vang-spel in het bos. Tekencontrole was dus niet overbodig na al die bosspelen. Een heerlijke, actieve en zonnige dag!

Creatief met De Mol (verslag dinsdag 12 juli 2016)

Om 8 uur klonk al weer de wekker door de slaapzalen. Een half uurtje later stond iedereen al weer paraat voor het 3-maal-daagse “handen wassen-ritueel”. Voordat de kinderen de eetzaal in kunnen, moeten ze eerst hun handen tonen. Zijn ze blinkend schoon, dan mogen ze binnenkomen. Het ontbijt is vaak het rustigste moment van de dag. Zowel leiding en kinderen nemende tijd om rustig wakker te worden.

Na het ontbijt werd de eetzaal omgetoverd in een grote knutselruimte. Bij elk kamp maken de kinderen een aantal onderdelen die goed bij het thema passen. Vanwege Alice in Wonderland maakten de kinderen een klok, een speciaal hoedje, betoverende bloemen en speciale maskers. Terwijl de kinderen aan het knutselen waren stond er buiten opeens een journalist van “De Gelderlander”. Leiding Roeland had Evelien (de boerin) gevraagd naar een telefoonnummer van een lokaal krantje. Aangezien we voor de 40ste keer op kamp gaan, leek het ons leuk hier wat aandacht te schenken. Toevallig sprak zij iemand met contacten bij “De Gelderlander”, die wist weer te vertellen dat een journalist van deze krant in Otterlo was. Hij bleek geïnteresseerd in ons verhaal en stond tijdens het knutselen voor de deur. Charles en Roeland werden geïnterviewd en vervolgens vroeg hij of er ook een foto gemaakt kon worden. De fotograaf was toevallig in de buurt en kon zo langsrijden. Bij hoge uitzondering onderbraken we de knutselochtend en gingen we met alle kinderen naar het sportveld. Op het sportveld improviseerde we snel doe- en ren activiteiten, waardoor de fotograaf mooie actiefoto’s kon maken. Tevreden gingen de journalist en de fotograaf weer verder door. Na deze tussenpauze gingen we weer naar de eetzaal, zodat iedereen zijn of haar spullen kon afmaken.

Tijdens de lunch werden we opeens gebeld door de Dordtenaar. Op maandag had de leiding een email gestuurd naar de Dordtenaar met het verzoek iets te plaatsen over ons 40 jarige jubileum. Kennelijk leidde de enthousiaste email tot positieve reactie bij de redactie. Na een telefonisch interview, kwam al het nieuws dat ook zij hoogstwaarschijnlijk een artikel gaan plaatsen.

De middag stond in het teken van Wie Is de Mol. In ieder groepje zat een geheime saboteur die probeerde geld achter te houden. Wie is niet te vertrouwen? Pas na het avondeten werden de Mollen bekend gemaakt.

In de avond werden we opgeschrikt door een speciaal nieuwsbericht: moord in Otterlo. Met hulp van een lokale verslaggever is de moord gelukkig opgelost door de grote kinderen terwijl de kleineren gingen douchen en naar bed zijn gegaan.  De groten kwamen tevreden terug uit het bos en vielen ook snel in slaap. Morgen weer een fijne dag voor de boeg!

Speurtocht en disco (verslag woensdag 13 juli 2016)

Wat was het heerlijk wakker worden. Het zonnetje scheen en de temperatuur was goed. Al snel kregen we de eerste Whatsapp-jes binnen dat we in de Dordtenaar stonden. De leiding had een email gestuurd naar de redactie van de Dordtenaar om aan te geven dat we al 40 jaar met een groep kinderen van speeltuinvereniging Victorie naar Otterlo gaan. Misschien vonden ze dit wel leuk zomernieuws. Na een telefonisch interview en het emailen van wat foto’s, bleek op woensdag het artikel al in de krant te staan!

Terwijl de kinderen en leiding aan het ontbijten waren, gingen 2 van de leiding het bos in om de ochtend speurtocht uit te zetten. Nadat het ontbijt klaar was, werden de groepjes bekend gemaakt en kon het eerste groepje vertrekken. Het eerste groepje was nog maar net weg of donkere wolken omcirkelden Otterlo. Snel werd het eerste groepje gebeld en verteld dat ze terug naar de boerderij moesten komen. Net nadat ze binnen waren, barste het noodweer los. Met bakken tegelijkertijd kwam het uit de hemel. Wat waren we blij dat we allemaal binnen waren. Dankzij buienradar wisten we dat het in de middag beter zou worden. Snel werd het programma omgegooid. In de ochtend deden we spelletjes in de grote zaal. Het duurde niet lang voordat iedereen zich vermaakte met Weerwolven,  Domino, Mens Erger Je Niet en Pesten.

De lunch werd iets eerder ingepland, zodat de speurtocht zo snel mogelijk kon beginnen. En gelukkig konden de groepjes deze keer met droog weer vertrekken en ook weer terug komen. Het bleek een mooie speurtocht te zijn in het thema van Alice in Wonderland. Het bos rook heerlijk fris door de verse regen en de kinderen waren blij om weer buiten te kunnen zijn. Via een mooie weg leidde de speurtocht naar de Bergen. Een zandverstuiving waar je het mooiste uitzicht van Otterlo hebt. Langs natuurpark “De hoge Veluwe” liepen de verschillende groepjes terug. Eén groepje had het geluk een grote arend te zien wegvliegen uit een boom. Met een spanwijdte van 1,5 a 2 meter is dit misschien wel de indrukwekkendste vogel van Nederland.

Na het avondeten ontving de groep een brief van de Hartenkoningin. Vanavond zou er een feest georganiseerd worden ter ere van haar. Een feest waar iedereen moest komen opdagen. En wees op tijd, riep zo nog. Want anders! Om 21:00 startte de disco. Het werd een weergaloze avond met een enorme lichtshow. Elk jaar nemen we vanuit Dordrecht een complete drive-in installatie mee. Met lasershow, blacklight en moving heads. Voor de kinderen en leiding altijd een mooi momentje om de dag weg te dansen. Tijdens de disco kwam de Witte Koning even op bezoek. Hij vertelde dat hij een oplossing had. De kinderen hoefden niet voor altijd bij de Hartenkoningin blijven, maar hadden een keuze. Later deze week zou hij hierop terugkomen.

Voor 6 t/m 9 was de disco eerder afgelopen. Natuurlijk moest de disco afgesloten worden met de La bamba. Het originele en unieke Victoriekamp moment. Oud-kampgangers weten wel hoe het principe werkt. Alle grote kinderen staan in een kring en op de muziek van La bamba gaan er 2 kinderen in de binnenste ring rond. Na het geven van een zoentje gaat de gezoende vervolgens de kring rond. Na de disco ging iedereen snel naar bed, al weer vol spanning wat de volgende dag zou brengen.

Een druk programma (verslag donderdag 14 juli 2016)

Vanochtend weer ontwaakt tijdens een heerlijk ontbijtje met verse melk. Voor de niet-melkdrinkers hebben we 2 soorten thee en voor de leiding natuurlijk een bakkie koffie. Na het ontbijt dichte schoenen aan en in een aarzelend zonnetje op weg naar de open plek. Daar was Job gevangen genomen en was het de bedoeling dat alle kinderen hem gingen bevrijden. Ze moesten hiervoor door het bos sluipen en zorgen dat ze zonder getikt te worden met hun kaartje bij Job kwamen. De tikkers letten goed op zodat het nog maar net lukte om hem op tijd te bevrijden. Er was nog tijd voor het oeroude, welbekende water, vuur, spons spel. Sommige kinderen waren deze ochtend even op de boerderij gebleven samen met een aantal leiding. De vermoeidheid begint altijd op te spelen dit moment in het kamp. Een paar extra uur slaap doet dan wonderen.

In de middag werden de kinderen ineens deelnemer aan de VictoriekampQUIZ 2016. Geleid door Monkey en Rudi zat er totaal geen duidelijkheid en structuur in deze quiz en had iedereen dus erg veel plezier en werd er vol enthousiasme gestreden om de 5verdubbelaar en deed iedereen zijn best om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Halverwege bleek ook iedereen deelnemer te zijn van de bingo en was het tot het laatste moment spannend wie er BINGO kon roepen.

Terwijl iedereen druk bezig was, stonden onze keukenprinsessen ook niet stil en werd voor ons en voor Alice een heuse tea party georganiseerd. De hoedenmaker was ook uitgenodigd. Drinken was wel een uitdaging aangezien de rietjes iets groter waren dan normaal.

Momenten voor jezelf zijn er vaak voor het avondeten. De kinderen kunnen dan zelf kiezen of ze even gaan chillen op de slaapzaal, gaan kijken bij de koeien, touwtje springen, konijnen aaien etc. Bij het fluitsignaal vliegt iedereen vervolgens naar de sanitairruimte om handen te wassen. Deze avond stond nasi, sate met pindasaus en kroepoek op het menu. Er werd wederom gesmuld door alle kinderen en door de leiding.

In de avond werd de groep gesplitst. De kinderen onder de 10 vertrokken voor een wondertocht door het bos terwijl de ‘grote’ kinderen Giovanni en Karel hielpen om een vuurtje te starten. De kinderen van 10 jaar mochten kiezen bij welke groep ze aansloten deze avond. Een groot deel besloot met de wondertocht mee te lopen zodat ze iets eerder naar bed konden gaan. Het spel voor de groten startte pas in het donker en eindigde later die nacht. Middels allerlei opdrachten moesten de kinderen een code vinden waarmee ze konden ontsnappen uit het ‘escape bos’.  Drie groepen kozen voor een zoektocht in het enge gedeelte. Daar kregen ze tips en vonden ze nummers bij de zgn. witte bruid en bij twee ronddolende spoken. Een creepy avond daar achter de boerderij. Warme chocolademelk en een marshmellow was een goede beloning.  Gelukkig kunnen we morgenvroeg uitslapen.

De bonte avond (verslag vrijdag 15 juli 2016)

De laatste echte kampdag alweer. De kinderen en de leiding mochten uitslapen. Daar was iedereen wel aan toe. Om half elf stond een brunch gereed met versgebakken broodjes en gekookte eitjes. Direct aansluitend moest iedereen op zoek naar kaarten op de boerderij. Deze kaarten moesten gecombineerd worden met 3 gekleurde cadeau’s op het veld. Deze bleken voor Roeland, Job en Charles te zijn. Met een goed geschreven lied werden ze in het zonnetje gezet.

Na deze activiteit kon iedereen oefenen voor de bonte avond en was het tijd om de traditionele tocht naar het dorp te maken. De kinderen verheugden zich al om souvenirs te kopen en iets leuks voor zichzelf. Sommigen kochten op het laatste moment nog accessoires voor hun optreden. In de keuken werd hard gewerkt aan het bakken van pannenkoeken. Deze worden sneller opgegeten dan gebakken. Het weer werkte goed mee. Aan de picknicktafels werden flinke hoeveelheden pannenkoeken genuttigd.

Daarna volgde de laatste voorbereidingen voor de bonte avond. Schrikt u niet als uw zoon of dochter morgen bleekjes uit de bus stapt. Het kan zijn dat er nog een restje schmink is achtergebleven of dat er nog een kleurtje in het haar zit. In vol ornaat startte de bonte avond met een challenge tussen de hartenkoningin en de witte koning. Gelukkig lukte het om de vervelende koningin te verslaan zodat ze uit wonderland is verdreven.

Een avond vol leuke toneelstukken, challenges en playbackoptredens was een fantastische afsluiting van de kampweek 2016. Met als klap op de vuurpijl het bezoek van Michel die dit jaar als leiding niet mee kon maar wel ons kamplied heeft geschreven. Het was erg leuk voor hem om te horen dat de kinderen het lied uit volle borst meezongen. Na een laatste dans van onze 14 jarigen nog even een la bamba voor de groten terwijl de kleintjes hun bed in doken.

Deelnemers

De groepsfoto met kinderen

De volgende kinderen namen deel aan het Victorie Zomerkamp in 2016:

Abel, Andy, Angelina, Benthe, Binke, Darwin, Evi, Fé, Fiorella, Floor, Hannah, Helena, Hidde, Inanna, Ishtar, Janne, Jasmijn, Jay, Jeffrey, Jens, Jeroen, Jesse, Jessie, Joséfiena, Julin, Keandro, Kees, Kim, Lara, Levina, Lieve, Lizzy, Luc, Lucas, Magrijn, Mandy, Milan, Pien, Pieter, Reinout, Tess, Tessa, Tika, Tim, Tynko, Valerie, Vera, Warre en Xylander

De leiding:

Bram, Charles, Demi, Giovanni, Inge, Isabel, Job, Jodie, Karel, Leonie, Marian, Matthijs, Niki, Roeland, Roxanne, Samantha en Yvonne

Fotoverslag


Geplaatst

in